Puente in Peru zomer 2017

 

Na bijna twee jaar zet Puente weer voet aan wal in Cusco! Feels like coming home…

Voor de officiële start van de werkweek, trekken we naar de zondagsmarkt voor een portie heerlijk artesanaal shoppen voor de Puente winkel. Ettelijke sjaals, wanten, mutsen, rugzakken, poppen en asbakjes worden ons aangeprezen door de traditioneel geklede dames in de standjes. We zijn duidelijk de kunst van het onderhandelen niet verloren en kopen een mooie selectie van handgemaakte, nuttige en vrolijk gekleurde producten bij elkaar.

De maandagochtend starten we met een werkvergadering met het hele team van Puririsun, de lokale NGO waarmee we samenwerken. Stuk voor stuk enorm toegewijde en gepassioneerde Peruanen die al bijna twintig jaar in het vak zitten. Ze geven ons een uitgebreide update van de projecten die Puente steunt. De voorbije jaren zijn zowat alle andere internationale organisaties die Puririsun steunen, weggevallen omwille van de verbetering van de Peruaanse economie. Helaas valt er in de buitenwijk waarin we actief zijn, nog weinig van deze ontwikkeling te merken. De hulp is hier nog meer dan nodig.

Eén van onze belangrijkste projecten binnen Puririsun is de studiebegeleiding, el programma laboral. Een selectie van studenten die bewijzen dat ze gemotiveerd zijn, wordt geholpen met de studiekeuze, toegang tot de hogeschool of universiteit, met de financiële kant en met psychologische aspecten als zelfvertrouwen, waarden & normen en respect. Deze jongeren komen uit superarme families van de buitenwijken of van het platteland. Meestal werken ze naast hun studie om in hun eigen onderhoud te voorzien. Ze komen tijdens hun wekelijkse bijeenkomst één voor één aan het woord om ons -mits enige schroom- hun verhaal te vertellen. We lijken wel een jury die hen beoordeelt, hoe ze telkens rechtstaan en plechtig het woord tot ons richten. We gebaren hen terug te gaan zitten, en gooien er hier en daar een mopje tussen om het wat luchtiger te maken. We zijn allemaal maar mensen!

Maar één ding is duidelijk: deze kansen betekenen voor hen een serieuze ommezwaai en we zien vele ongelooflijke resultaten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.