Favela Documentary, Villa Cruzeiro, Rio De Janeiro (2008-2009 Brazil)

De bedoeling van de Favela Documentary is om vier zorgvuldig geselecteerde jongeren op te leiden tot professionele cameramannen die op eigen houtje het leven in hun wijk Vila de Cruziero verfilmen. Deze favela staat bekend als één van de gevaarlijkste van Rio de Janeiro en bijna dagelijks zijn er gewelddadige invallen van de politie. In de wijk zijn twee grote cocaïnelaboratoria actief en die worden natuurlijk met man en macht verdedigd. De bewakers zijn vaak kindsoldaten, gelokt door het geld, het prestige en de drugs die deze job met zich meebrengt.

Door de jongeren zelf te laten filmen, wordt een unieke kijk verkregen op deze ontoegankelijke leefwereld. Om een voorbeeld te geven: In 2003 werd de Braziliaanse journalist Tim Lopez in Vila Cruziero publiekelijk in een rol autobanden gestoken en levend verbrand toen hij werd betrapt op het stiekem filmen voor een reportage.  Dankzij de respectvolle verstandhouding die er bestaat tussen IBISS een grote organisatie die haar basisstation heeft in de wijk- en de plaatselijke drugscommando’s, kunnen de jongeren redelijk ongestoord werken.

Het eindresultaat is een bundeling van levensechte getuigenissen over het leven in Vila Cruzeiro.  Deze reportage werpt een onverbloemd licht op de leefsituatie van alle inwoners uit deze wijk en menig andere favela’s.  De film moet mensen elders bewust maken voor de moeilijke en complexe leefomstandigheden in de Braziliaanse favela’s.